دکوراسیون شیشه و آینه تزئینی
شیشه تزئینی
خودکارآمدی یکی از شیشه تزئینی مؤلفههای کسب موفقیت و سازش یافتگی است و در حیطه روانشناسی مثبت جای میگیرد. سازهی خودکارآمدی به اعتقاد فرد مبنی بر توانایی انجام تکلیف در شرایط خاص اشاره دارد. علاوه بر این، نوع دیگر خودکارآمدی، به باور کلی فرد در مورد توانمندی و استعدادهایشان اثرات شیشه تزئینی بر اعمال آنها دارد و مهمترین عامل تعیین کننده رفتار است. اگر چه عوامل دیگری وجود دارند که به عنوان برانگیزندههای رفتار انسان عمل میکنند، اما همه آنها تابع باور فرد هستند (اثرزاده، بجانی و ملکینیا، 1390).
آینه تزئینی
خودکارآمدی از نظریه شناخت آینه تزئینی بندورا (1997؛ بهنقل از مرادی، 1389). روانشناس مشهور، مشتق شده است که به باورها یا قضاوتهای فرد به تواناییهای خود در انجام وظایف و مسئولیتها اشاره دارد. نظریه شناخت اجتماعی مبتنی بر الگوهای سه جانبه، رفتار، محیط و فرد است. این الگو به ارتباط آینه تزئینی بین رفتار، اثرات محیطی و عوامل فردی (عوامل شناختی، عاطفی و بیولوژیک) که به ادراک فرد برای توصیف کارکردهای روانشناختی اشاره دارد، تاکید میکند.
آینه کاری
بر اساس این آینه کاری ، افراد در یک نظام علیت سه جانبه بر انگیزش و رفتار خود اثر میگذارند. او اثرات یک بعدی محیط بر رفتار فرد که یکی از فرضیههای مهم روانشناسان رفتارگرا بوده است، را رد کرد. او معتقد است انسانها دارای نوعی نظام خودکنترلی و نیروی خودتنظیمی هستند و توسط آن نظام آینه کاری بر افکار، احساسات و رفتارهای خود کنترل دارند و در سرنوشت خود نقش تعیین کنندهای ایفا میکنند. بدین ترتیب رفتار انسان تنها در کنترل محیط نیست بلکه فرایندهای شناختی نقش مهمی در رفتار آدمی دارند. عملکرد و یادگیری انسان متأثر از گرایشهای شناختی، عاطفی و احساسات، انتظارات، باورها و ارزشهاست. آینه کاری روی دیوار موجودی فعال است و بر رویدادهای زندگی خود اثر میگذارد. انسان تحت تأثیر عوامل روانشناختی است و بهطور فعال در انگیزهها و رفتار خود اثر دارد.
استین گلاس
بر اساس نظر استین گلاس (1997؛ بهنقل از مرادی، 1389)، افراد نه توسط نیروهای درونی رانده میشوند، نه محرکهای محیطی آنها را به عمل سوق میدهند، بلکه کارکردهای روانشناختی، عملکرد، رفتار، محیط و محرکات آن را تعیین میکند. همچنین بندورا (1997؛ بهنقل از مرادی، 1389) مطرح میکند که خودکارآمدی، توان سازهای است که بدان وسیله، مهارتهای شناختی، اجتماعی، عاطفی و رفتاری انسان استین گلاس تحقق اهداف مختلف به گونهای اثربخش ساماندهی میشود. به نظر وی داشتن، مهارتها و دستاوردهای قبلی افراد پیشبینی کنندههای مناسبی برای عملکرد آینده افراد نیستند، بلکه باور انسان درباره تواناییهای خود در انجام آنها بر چگونگی عملکرد خویش مؤثر است.
بین داشتن مهارتهای مختلف با توان ترکیب آنها به روشهای مناسب برای انجام وظایف در شرایط گوناگون، تفاوت آشکار وجود دارد. افراد کاملاً میدانند که باید چه استین گلاس را انجام دهند و مهارتهای لازم برای انجام وظایف دارند، اما اغلب در اجرای مناسب مهارتها موفق نیستند.
نقشه دکو برای شیشه و اینه تزئینی