دکوراسیون یا شیشه دکوراتیو
دکوراسیون با شیشه دکوراتیو
شیشه دکوراتیو شکست و اشتباه بخش جدایی¬ناپذیر فرایند یادگیری هستند. با وجود این، شکست¬ها می¬توانند به عنوان یک عامل ناتوان ساز برای دانش¬آموزان ظاهر شوند (سایدریدیس ، 2003). سلیگمن (1975؛ به¬نقل از اصلانی، 1391) معتقد است زمانی که شیشه دکوراتیو در موقعیت ناکامیهای متعدد اجتماعی، فرهنگی و آموزشی قرار گیرد، و احساس ناتوانی کنترل بر شرایط محیط را تجربه نماید و بیتأثیر بودن فعالیت و پاسخ خود را احساس کند، دچار نوعی تزلزل و بیثباتی خواهد شد و در موقعیتهای بعدی نیز با وجود امکان موفقیت، پیشاپیش شکست را میپذیرد.
دکوراسیون با آینه دکوراتیو
آینه دکوراتیو سخن امام علی علیهالسلام که میفرماید: «فی القنوط التفریط» (نومیدی، باعث تفریط و تقصیرکاری میشود) نیز اشاره به همین پدیده دارد. درماندگی آموختهشده، در فرایند آینه دکوراتیو و یادگیری میتواند تزلزل و بیثباتی انگیزشی را به دنبال داشته باشد.
دانکر ، براون و بانکوم (2000، به¬نقل از رحمان¬پور، بهرامی¬گهروئی و بختیار نصرآبادی، 1389) تحقیقی را انجام دادند که در آن از فراگیران خواسته شده بود مسائلی را حل کنند که به عنوان بخشی از آزمون هوش به آن¬ها عرضه شده بود. به فراگیران گروه آینه دکوراتیو، پسخوراندهای نادرستی داده شد که مانع حل مسئله توسط آن¬ها میشد (ایجاد شرایط درماندگی آموختهشده). فراگیران گروه دیگر، پسخوراندهایی دریافت میکردند که نشاندهنده¬ی موفقیت در حل مسئله بود.
دکوراسیون با شیشه تزئینی و آینه تزئینی
پس از ارائه شیشه تزئینی و آینه تزئینی از نوع جور کردن لغات و کلمات درهم ریخته، نتایج نشان داد که دستکاری در شرایط آزمایش در ایجاد نشانههای درماندگی در فراگیرانی که به اجبار در حل مسائل شکست خورده بودند، مؤثر است. در نتیجه، فراگیرانی که درماندگی را آموخته بودند، کوششهای بیحاصلتری را در تکالیف جورکردنی به عمل آوردند. در پژوهشهای مشابه، دویک و همکاران در سال 1999 با انجام شیشه تزئینی و آینه تزئینی بر روی دانشآموزان و طرح این سؤال که چرا در مدرسه شکست میخورند یا موفق میشوند؟ نشان دادند که دانشآموزان مبتلا به درماندگی آموخته شده، موفقیت را به توانایی نسبت نمیدادند و علت شکستهای خود را خارج از کنترل میدانستند و به همیندلیل، به سادگی دست از کار و تلاش میکشیدند.
دکوراسیون با آینه آنتیک و آینه تایل
آینه آنتیک و آینه تایل (2001؛ به¬نقل از رحمان¬پور و همکاران، 1389) در پژوهش خود بر روی دانشآموزان تربیت بدنی، نشان دادند شاگردانی که در کلاسهای تربیت بدنی درک زیادی از توانایی خود داشتند (اسناد مثبت و خوشبینانه به خود)، نسبت به دیگران پایداری بیشتری در اجرای مهارتها نشان دادند. هیبتاللهی (1389؛ به¬نقل از اصلانی، 1391) در پژوهش خود بر روی دانشآموزان دارای موفقیت (دارای معدل بالا) و شکست تحصیلی (با سابقه تجدیدی و مردودی) نشان داد که دانشآموزان دارای سابقه شکست (مردودی یا تجدید) از نظر تحصیلی آسیبپذیری بیشتری را نشان دادند. آینه آنتیک و آینه تایل (1387؛ به¬نقل از اصلانی، 1391) نیز در پژوهشی در ارتباط با تأثیر درماندگی بر یادگیری و عملکرد مهارت حرکتی، به این نتیجه دست یافتند که القای حالتهای شکست در طول دوره اکتساب، باعث افول سطح عملکرد و یادآوری آنان شده بود.
نقشه دکو برای شیشه دکوراتیو و آینه دکوراتیو