شیشه ویترای با سندبلاست
شیشه ویترای حسابداری، هزینه فرصت سرمایه گذاری در سهام شرکت را در نظر نمیگیرد، به گونهای که در صورت لحاظ نمودن آن ممکن است شیشه ویترای نه تنها سود نبرند، بلکه متحمل زیان نیز شوند. سود حسابداری، ریسک یا مخاطره سود را در نظر نمیگیرد. شاید سایر اطلاعات در مقایسه با شیشه ویترای حسابداری، برای تصمیمگیریهای سرمایهگذاران و سهامداران مفیدتر باشد (شباهنگ، 1387).
آدام اسمیت[1] نخستین استین گلاس بود که سود را به عنوان افزایش ثروت تعریف کرد. بیشتر کلاسیکها ، به ویژه مارشال[2] به پیروی از اسمیت به مفهوم سود توجه کردند و آن را به مفهوم یا تصوری که از شیوه عملیات تجاری یا کسب و کار داشتند، مربوط نمودند (شباهنگ، ویترای روی شیشه).
آینه کاری اقتصادی از تفاوت مجموع درآمدها و مجموع هزینه های فرصت بدست میآید. هزینههای فرصت، همواره بیش از هزینه های آینه کاری مدرن و حسابداری هستند. سود اقتصادی از صنعت به صنعت متفاوت میباشد. پنج نظریه بسیار معروف در حوزه کسب و کار از سود اقتصادی آینه کاری روی دیوار میکنند که عبارتند از :
- نظریه شیشه دکوراتیو و یا آینه دکوراتیو [3] : هنگامی که مالکان شرکت اقدام به سرمایهگذاری در شرکت میکنند آنها مسئولیت مقدار معینی از ریسک را میپذیرند. برای جبران این مقدار آینه کاری منزل در سرمایه گذاری شان شرکت به یک متوسط بازده سود اقتصاد بالایی نیازدارد. برای مثال شرکت دارای سرمایه گذارانی مانند سرمایه گذاران مشترک ( ریسک پذیر)[4] یا سرمایه گذاران مالک[5] میباشد .
- نظریه تعادل شیشه تزئینی و آینه تزئینی [6] : هرشرکتی باید برای بدست آوردن نرخ سود عادی خود تلاش کند. به هرحال، هر شرکتی فرصتی برای به دست آوردن نرخهای سطوح بالا یا پایین سود در هر زمانی دارد. .نظریه امتیاز انحصاری[7] : ممکن است شرکتی در یک آینه آنتیکزمانی فرصت یابد بر صنعت مربوطه چیره شود و نرخ بازده بالایی را به مدت زمان طولانی بدست آورد . این گونه شرکتها تمایل دارند که با استفاده از صرفه جویی به مقیاس[8] ، کنترل منابع طبیعی ضروری ، کنترل حق انحصاری معنوی[9] و یا محدودیت های آینه تایل مدت زمانی بر بازار تسلط یابند. مانند شرکتهای فعال در صنایع همگانی از قبیل آب و برق و تلفن .
[google_map src=""]
[1] Adam Smith
[2] Marshal
[3] Risk-Bearing Theory
[4] Venture Capitalists
[5] Angel Investors
[6] Dynamic Equilibrium Theory
[7] Monopoly Rheory
[8] Economics of Scale
[9] Crucial Patents